Technology News

Article_Aware_Ransomware_Statistic
Ransomware ภัยคุกคามบนโลกออนไลน์

ในปัจจุบันที่เทคโนโลยีได้พัฒนาก้าวไกลและได้กลายมาเป็นส่วนหนึ่งในชีวิตประจำวันของเรา ทั้งการสื่อสารที่รวดเร็วและทันสมัย และการเข้าถึงข้อมูลในเชิงลึกได้อย่างอย่างครอบคลุมและกว้างขวางที่สร้างความได้เปรียบให้เราเป็นอย่างมาก ทั้งการเรียนรู้และความเท่าทันของข้อมูล...

Article_Aware_Ransomware_10ways
10 วิธีป้องกันอุปกรณ์ของคุณก่อนถูก ransomware โจมตี!

เมื่อกล่าวถึงข่าวล่าสุดในวงการเทคโนโลยีคงหลีกเลี่ยงไม่ได้กับข่าว ransomware ที่มีชื่อว่า WannaCry ที่สร้างความตื่นตระหนกเป็นอย่างมาก หลังจากการโจมตีผู้ใช้งานมากกว่า 200,000 รายทั่วโลก...

EcommerceThailand_01
The Changing Face of eCommerce in Thailand

The Changing Face of eCommerce in Thailand   Thailand, while not the most populous nor wealthy country in South East Asia, is currently at the epicenter of an eCommerce boom – occupying the fourth largest eCommerce market in the region, a market that is set to blossom...

malware
Ransomware WannaCry – Why You Are at Risk

ver the weekend, a worldwide Ransomware infection spread quickly.  The Ransomware is utilizing the recently disclosed vulnerabilities in Windows software that allows a remote unauthenticated attacker to install software on a computer....

malware
ไวรัสคอมพิวเตอร์เรียกค่าไถ่ที่ใช้ชื่อว่า “วอนนา คราย” คืออะไร และเราควรทำอย่างไรหากถูกไวรัสตัวนี้โจมตี

มัลแวร์เรียกค่าไถ่ หรือ Ransomware ที่มีชื่อเรียกว่า“WannaCry” ระบาดไปทั่วโลกโดยผ่านช่องโหว่ของMicrosoft Windows ที่ได้มีการระบุไว้ใน security bulletin MS17-010   ในช่วงสุดสัปดาห์ที่ผ่านมา ได้มีมัลแวร์เรียกค่าไถ่ หรือที่เราเรียกกันว่า Ransomware ระบาดไปทั่วโลกอย่างรวดเร็วดังที่ท่านอาจจะได้ทราบข่าวมาบ้างแล้วจากแหล่งข่าวต่างๆ อาทิเช่น CNN และช่องทางอื่นๆ โดยมัลแวร์เรียกค่าไถ่ตัวนี้ ระบาดผ่านช่องโหว่ของวินโดวส์ซอฟต์แวร์ ทำให้ผู้ไม่ประสงค์ดีสามารถติดตั้งซอฟต์แวร์ลงบนคอมพิวเตอร์ของเราได้และนอกจากนี้ตัวมัลแวร์เอง ยังสามารถกระจายตัวจากเครื่องหนึ่งไปยังอีกเครื่องหนึ่งได้อัตโนมัติอีกด้วย   ถึงแม้ทาง Microsoft ได้มีการปล่อยแพตช์อัปเดตเพื่อแก้ไขช่องโหว่ไปแล้วตั้งแต่เดือนมีนาคม 2560 ที่ผ่านมา อย่างไรก็ตามเครื่องที่ไม่ได้มีการอัปเดตก็ยังมีอีกมาก และในเครื่องที่อัปเดตไปเรียบร้อยแล้ว ก็ยังมีทางที่มัลแวร์เรียกค่าไถ่จะระบาดเข้าไปผ่านวิธีการอื่นๆได้อยู่ดี   การระบาดของมัลแวร์เรียกค่าไถ่ในครั้งนี้ ต่างจากครั้งอื่นๆทั่วไป เพราะตัวมัลแวร์นี้มีความสามารถในการแพร่กระจายไปยังเครื่องอื่นๆได้โดยอัตโนมัติ ไม่ต้องอาศัยผู้ใช้งานเครื่องส่งต่อมัลแวร์โดยรู้เท่าไม่ถึงการณ์เหมือนในครั้งอื่นๆ เครื่องที่มีมัลแวร์ตัวนี้ สามารถส่งต่อมัลแวร์ไปยังเครื่องอื่นๆที่ยังไม่ได้มีการอัปเดตแพตช์ใน Local network ได้เอง นอกจากนี้เครื่องที่มีมัลแวร์นี้ติดตั้งไปแล้วยังสามารถส่งต่อมัลแวร์ไปยังเครื่องอื่นๆผ่านอินเตอร์เนตได้อีกด้วย   ผู้ให้บริการซอฟต์แวร์แอนตี้ไวรัส ต่างก็ปล่อยอัปเดต virus definition เพื่อยับยั้งการแพร่กระจายของมัลแวร์เรียกค่าไถ่ในครั้งนี้ แต่ก็ทำได้แค่เพียงป้องกันเท่านั้น ยังไม่มีทางแก้ไขใดๆสำหรับไฟล์ที่ถูกเรียกค่าไถ่จากคอมพิวเตอร์ที่ถูกมัลแวร์นี้โจมตีไปแล้วนอกเสียจากการจ่ายเงินค่าไถ่ นอกจากนี้ถึงแม้จะมีผู้ที่สามารถระบุ Killswitch...

1_Header_Option_2
Malware Rates in Thailand: Why You are at Risk.

Every year for the past two decades’ incidents of cybercrime have increased year-on-year worldwide. Recent studies expect this trend to continue, with cyber security costs set to double to $6 trillion by 2021. While most internet users are actually in Asia, virtually all research has...

01_Header_Office365vs2016
The Difference Between Microsoft Office 365 and Office 2016

The Microsoft Office Suite has been a workplace standard for decades, a symbol of employee consistency, collaboration, and efficiency. To match changing employee culture, multi-device collaboration and the modern workplace, Microsoft have developed Microsoft Office 365. ...

Article_Office365_Option04
How Microsoft Office 365 will Revolutionise Your Workplace:

Microsoft Office 365 is the latest transformation on the old gold standard of workplace suites. Developed to ‘reinvent productivity’ and match the new employment landscape: Microsoft Office enables you to access your files and collaborate, anywhere, anytime in real time....

Article_WomanDay
The Rise of Women in Tech: Will Thailand Reverse the Trend?

When we think of iconic figures that have worked, or are working, at the apex of the computer tech industry, for the most part it is men’s names that populate our thoughts. The industry is seen as a masculine domain, and if you look at...

Article_Aware_Ransomware_10ways
10 Ways to Protect Yourself from Ransomware

Ransomware protection requires vigilance and education in many areas. There is no single way to protect yourself completely from ransomware. However, by following a number of practices you will be safer and reduce the risk of catching ransomware. Here is a top-ten list of protections...